Hipertrofiyi kısaca anlatmak gerekirse kas seti diyebiliriz. Birçok fitness insanı tarafından hedef alınan hipertrofi; hem sarkoplazmik hem de miyofibriler kasların gelişimini ifade eder. Kuvvet antrenmanına vurgu yaparak çalışmak, miyofibriler hipertrofi geliştirmenin ilk adımı olarak görülmelidir. Miyofibril hipertrofisi, vücudunuzun kas hücrelerinin kalitesini belirlemede önemli bir rol oynar. Bir diğer önemli problem, depolama hacmi ve kaslarda glikojen tutma yeteneği ile ilişkili sarkoplazmik hipertrofidir. İkinci evre diyebileceğimiz sarkoplazmik hipertrofi, ilk evre olan miyofibril hipertrofisinden sonra değerlendirilmesi gereken bir süreçtir. Her iki tarafta da aynı şekilde çalışmaya devam etmelidir. Hipertrofi, kullanılan eğitimin türüne ve değişen koşullara bağlı olarak farklılık gösterebilir. Yani değişen koşullara bağlı olarak kas gelişiminde yavaşlama olabilir. Bu durumda, kasların zamanla kasılmaya başladığını fark edebilirsiniz. Bu nedenle dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olduğunu bilmelisiniz.
Hipertrofi konuları;
Deadlift egzersizleri yapılmalıdır… Son derece etkili ve popüler bir egzersiz olan Deadlift, oldukça faydalı sonuçlar elde edebilir. Vücuttaki tüm kasları çalıştırabilme özelliğinden dolayı birçok antrenmanda yer alması gereken deadlift ile hayal ettiğiniz vücuda kavuşmanız mümkün. Bilmelisiniz ki, kaslarınızı daha fazla sıkarsanız, bu onların daha fazla büyüyecekleri anlamına gelmez. Deadlift çalışmanızı kademeli olarak artırarak kaslı bir vücuda sahip olabilirsiniz.
Beslenmeye çok dikkat edilmelidir… Kas ve kas gelişimi denilince akla elbette protein gelir. Daha hacimli kaslara sahip olmak için diyetinize mutlaka protein eklemelisiniz. Egzersiz öncesi ve sonrası beslenmenize dikkat etmeli ve günlük olarak tüketmeniz gereken besin değeri bilgisiyle hareket etmelisiniz. Zinde ve sağlıklı kalmak için egzersiz kadar beslenmeye de dikkat etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Dinlenmeyi ihmal etmeyin… Yapılan araştırmalara göre strese duyarlı kas gruplarının egzersiz öncesi ve sonrası buna göre ayarlanacağını bilmelisiniz. Her antrenmanda sınırlarınızı genişleterek kas hacminizi artırabileceğinizi belirtmek isteriz. Çalışırken, geçiş setinizin 60 saniye veya daha az olduğunu belirledikten sonra dinlenmelisiniz. Dinlenmeden yaptığınız egzersizlerle kas gelişimini engellediğinizi varsayalım. Bu nedenle mutlaka egzersiz yapmaya vakit ayırmalı ve kaslarınızın gevşemesine yardımcı olmalısınız.
Düzenli egzersiz yapın… Antrenmanınızı ve çalışmanızı belirli bir zaman diliminde organize etmeli ve uzun aralar vermemelisiniz. Bir hatırlatma olarak, egzersize uzun bir ara verirseniz, bedeniniz ve kas gücünüz azalacaktır. 72 saatlik kısa bir mola bile kas kasılmasına neden olacaktır. Bu faktörü göz önünde bulundurarak çalışma ve boş zamanlarınızı en az haftada bir kez tüm kaslarınızı aktif olarak çalıştıracak şekilde planlamalısınız.
Bırakmayı düşünmemelisiniz… Yaptığınız işin tüm olumlu ve olumsuz yönlerini eğitim sırasında görmeye çalışmalısınız. Yoğun bir durumdayken, işin en yoğun olduğu zamanlarda işinizi asla yarım bırakmamalısınız. Aksine üzerinizdeki yükü artırarak kaslarınızın hacim kazanmasına yardımcı olmaya çalışmalısınız. Pes etmeden, devam ederseniz hacmi artırarak kaslarınızı daha şişkin hale getirebilirsiniz.
Hipertrofi için eğitimin yoğunluğu ne olmalıdır?
Bu konuda görüşler farklılık gösterse de araştırmalar, kendinizi zorlayarak kas hacminizi artırabileceğiniz sonucuna varıyor. Eric Helms bu konuda “yedek temsilci sayısı” terimini kullanır, yani “stokta kalan temsilci sayısı” ifadesini vurgular. Genel olarak kendi durumunuz ve performansınız hakkında bilgi sahibi olduğunuz varsayılırsa, tekrar yorulana kadar ayrılırsanız yani antrenmanı bitirirseniz maksimum kas kazanabileceğinize inanılır. hipertrofi; Bunu 8-12 tekrar ve 3-5 set ile başarabileceğinizi söyleyebiliriz. Hipertrofi konusunda kesin bir karar vermenin çok zor olduğunu ve bunun çok zor bir durum olduğunu belirtmek isteriz.