Basitçe söylemek gerekirse, kabızlık zordur ve sert dışkıların nadiren bağırsaktan geçmesidir. Çocuklarda günde bir ile iki defa dışkılama normal kabul edilir. Bu dışkılamalar katı formda olur ise kabızlık sebebi haline gelir.
Bebekler, özellikle anne sütü alanlar, daha yüksek bir günlük bağırsak hareketine sahip olabilir. Kabızlık, bebeklik ve çocukluk çağının en yaygın rahatsızlıklarından biridir. Yeme alışkanlıklarından kullanılan ilaçlara kadar pek çok neden olabilir.
Temel nedeni belirlemek ve diyet ve yaşam tarzında değişiklikler yapmak tedaviye giden ilk adımlardır. Çocuğun tuvalet alışkanlıklarının düzenlenmesi ve doktor tavsiyesi üzerine ilaç kullanımı sorunun çözülmesine yardımcı olur.
Kabızlığa bağlı rektal kanama, yani anal fissür genellikle endişe kaynağı değildir, ancak başka kanama nedenleri olabileceğinden doktor gözetiminde fizik muayene yapılabilir.
Nedenler
En sık karşılaştığımız basit kabızlık, anne sütünün kesilmesi ile adaptasyon veya tuvalet eğitimi aşamasında başlar. Bazen anne sütüne ek olarak bebeğe yeni yiyecekler verildiğinde de olabilir.
Burada seçilen yemeğin kalitesi önemli olsa da, doğuştan gelen faktörler de rol oynar. Bu yaygın basit türe ek olarak, kullanılan ilaçlar (demir takviyeleri, diüretikler, bazı psikiyatrik ilaçlar …) kabızlığa neden olabileceği gibi bazı ciddi hastalıkların da ilk habercisi olabilir. Bu koşullardan bazıları şunlardır:
Bebeklerde
Emzirirken annenin kabızlığı
Katı gıdaya geçiş ve değişen gıda konsantrasyonu
Anne sütünden inek sütüne geçerken çok fazla inek sütü içmek (inek sütü 1 yaşına kadar verilmemelidir)
Diş çıkarma ve emekleme sırasında bebeğin yetersiz beslenmesi
Bebeklik döneminde kullanılan demir takviyeleri
Çocuklarda
Etli ve sulu yiyecekler yerine katı yiyecekler yemek
Karbonhidrat ve lif içermeyen sürekli gıda tüketimi
Yetersiz su alımı
Fast food ve abur cubur tüketmek
Tuvalete gitmemek veya çizgi film / oyunlardan kaçınmak için okul çağında gecikme.
Dışkı sırasındaki ağrı nedeniyle tuvalete gitmeme alışkanlığı edinin.
Daha az tiroid hormonu salgısı (hipotriotlar)
Kolonda sinir sisteminin zayıf gelişimi (tanı konulduğunda ameliyat gerekir)
Bağırsak genişliği, yavaş bağırsak hareketleri gibi doğumsal sorunlar.
Anüsün pozisyonun altındaki konumundan kaynaklanan anal fissür
Makat darlığı
Aile kazanımları, yeni kardeşler, okula başlama, ebeveynlerin ayrılması gibi durumlar
Herhangi bir ilaç kullanılıyorsa yan etkileri
Liste devam ediyor. Mevcut kabızlığın bu hastalıklardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için bir uzmana danışmalısınız. Sorunu görmezden gelmek tedaviyi geciktirebilir.
İleri yaşta kolonoskopik muayene gerektirebilen kolon hastalıkları, polipler, rektal hastalıklar ve anüs ve anüsteki çatlaklar kabızlığa neden olabilir.