yağlı boya resim, yağlı boya tekniği ile resim yapma, yağlı boya resmi yapma

Yağlı Boya Resim Tekniği Nedir?

Yağlı boya resimleri, resim sanatının en yaygın boyama teknikleri arasında yer almaktadır. Bitki yağları bağlayıcı madde olarak bu boyanın içerisinde yer alır. Kaliteli olması nedeniyle resim sanatının en çok tercih edilen malzemeleri arasındadır.yağlı boya resim, yağlı boya tekniği ile resim yapma, yağlı boya resmi yapma

Yağlı boya ilk kez Hintli ve Çinli ressamlar tarafından 5 ve 10. yüzyıllar arasında Budist resimlerde kullanılmıştır. Çoğunlukla Batı Afganistan’da görülmüştür. 15. yüzyıla kadar sıradan bir teknik olarak görülmüş ancak Orta Çağ’a gelindiğinde kullanımı ve bilinirliği bir hayli artmıştır. Yağlı boyanın içerisinde çeşitli yağlar bulunabilmektedir. Bu yağlar arasında en çok tercih edilenler keten yağı, haşhaş tohumu, ceviz yağı ve aspir yağı olarak bilinmektedir. İçerisinde bulunan yağ o boyanın; sararmasını, kuruma süresini, dayanıklılığını doğrudan etkileyebilmektedir.

Yağlı boya kapatıcı özelliği ile ön plana çıkmış bir boyadır. Yağ bazlı olduğundan geç kurumaktadır. Üst üste müdahaleler yapılmak isteniyorsa en uygun teknik yağlı boya tekniği olacaktır. Bazı durumlarda boya inceltilmek istenebilir. Bu gibi durumlarda terebentin tercih edilmektedir. Terebentin aynı zamanda fırçaların temizlenmesinde, daha yumuşak bir dokuya kavuşmasında rol oynamaktadır. Yağlı boyanın kalitesini birçok husus belirler. Bu hususların başında; üretim aşamasında kullanılan pigmentler, kullanılan yağlar, çözücüler, reçine ve merdaneden kaç kez geçirildiği gibi durumlar gelir. Ayrıca kaliteyi yağlı boyanın rengi ve parlaklığında kullanılan pigmentin saflığı da etkilemektedir.

Yağlı boya tekniği ile resim yapılmak isteniyorsa fırça büyük önem taşıyacaktır. Domuz kılından üretilmiş fırçalar kalitesiz olduğundan ucuzdur ve de çok tercih edilmemektedir. Eğer başarılı bir resim elde etmek istiyor, üst üste rötuşlar yapabileceğiniz samur ve kokarca kıllarından üretilen fırçaları tercih etmelisiniz. Bu fırça türlerini her yerde bulmak kolay değildir. Bu nedenle sentetik liflerden yapılan fırçalar güzel bir alternatif olacaktır. Son olarak vernik seçiminden de bahsetmek gerekebilir. Dammar vernik yağlı boya resim tekniği için en ideal seçim olacaktır. Bu vernik, doğal ağaç reçinesinin terebentinden ayrıştırılmış halidir. Bu verniğin en avantajlı tarafı kuruduktan sonra aradan yıllar geçse dahi resmin yüzeyinden kolaylıkla sökülebiliyor olmasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir