Peptik Ülseriniz Olabilir Mi?

peptik ülser ne demek, peptik ülser nedir, peptik ülser tedavisi

Peptik ülser, sindirim sisteminin mukoza zarının bir kısmının erozyonudur. Duodenumu, midenin ilk bölümünü veya ince bağırsağı etkiler. Hemen hemen tüm ülserler Helicobacter pylori enfeksiyonu veya aspirin alımı sonucu gelişir. Bu, genellikle yemekten sonra hafifleyen epigastrik ağrıya neden olur. Ülserler, bebekler ve çocuklar da dahil olmak üzere her yaşta ortaya çıkabilir, ancak çoğu zaman orta yaşlı yetişkinlerde gelişir. H. pylori enfeksiyonu ülserlerin €’inden sorumludur. H. pylori tedavi edilmezse, sadece asit baskılayıcı ilaçlar alınırsa, ülser vakaların p’inde tekrarlayacaktır! Sigara içmek ülser ve komplikasyon gelişimi için önemli bir risk faktörüdür. Sigara ülser iyileşmesini bozar ve nükse neden olur.peptik ülser ne demek, peptik ülser nedir, peptik ülser tedavisi

Belirtiler ve İşaretler

Belirtiler ülserin konumuna ve yaşa bağlı olarak değişir. Özellikle yaşlı hastalarda çok az semptom vardır.

Yanan, aşındırıcı ağrı en yaygın olanıdır ve yiyecek veya antasitler (kabartma tozu) yiyerek rahatlar.

Duodenal ülser belirtileri farklıdır. Sebep olduğu acı daha sabittir. Hasta uyanıkken ağrısı olmaz, ancak sabahları ortaya çıkar, gıda alımı ile rahatlar, ancak 2-3 saat sonra tekrarlar. Geceleri karın ağrısının uyanması, duodenal ülserin karakteristiğidir.

Kanama, yenidoğanlarda ve küçük çocuklarda ortaya çıkan ülserin ilk belirtisidir. Tekrarlayan kusma veya karın ağrısı da önemli bir semptomdur.

Peptik ülser komplikasyonları

Kanama: Peptik ülser hastalığının en ciddi komplikasyonudur. Kahve telvesi gibi kanlı kusmuk veya siyah katran gibi kanlı dışkı yaygındır. Kan kaybına bağlı yorgunluk, ortostaz, bayılma, susuzluk ve terleme görülür.

Penetrasyon (sınırlı perforasyon): Peptik ülser mide duvarından geçer. Yapışma karın boşluğuna sızıntıyı önlerse sınırlı perforasyon oluşur. Bu durumda ağrı şiddetli, sürekli hale gelir ve karın dışı bölgelere yayılır (pankreasa girerken geriye doğru) ve vücudun pozisyonuna göre değişir.

Serbest perforasyon: Genellikle bir duodenum ülseri karın boşluğuna delindiğinde oluşur.

Karın boyunca hızla yayılan, genellikle sağ alt kadranda devam eden ve omuza yayılan ani, şiddetli, kalıcı bir epigastrik ağrı vardır. Hasta genellikle hareketsiz yatar çünkü derin nefes almada bile ağrı artar.

Karın palpasyonu ağrılıdır, geri tepme hassasiyeti belirgindir, karın kasları serttir (odunsu), bağırsak sesleri azalmış veya yoktur.

Diyaframın altında veya röntgende periton boşluğunda hava bulunması tanıyı büyük ölçüde doğrular.

Acil cerrahi müdahale şart!

Gastrik çıkış obstrüksiyonu: Ülserasyon, spazm veya inflamasyondan kaynaklanır Semptomlar, genellikle günün sonunda ve genellikle son öğünden sonraki 6 saat içinde ara sıra yüksek miktarda kusmadır. Yemekten sonra sürekli bir gaz veya dolgunluk hissi ile birlikte iştah kaybı, mide çıkışının tıkanmasını gösterir.

Nüks: Ülser nüksünü etkileyen faktörler, H. pylori eradikasyonundaki etkisizlik, NSAİİ (aspirin) alma ve sigaradır. Daha az sıklıkla gastrinoma (Zollinger-Ellison sendromu) neden olur.

Mide kanseri: H. pylori ile ilişkili ülseri olan hastalarda yaşamın ilerleyen dönemlerinde mide kanseri riski 3-6 kat artar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*