Nerede o eski bayramlar klişesini bilmeyen yoktur. Peki bunu Osmanlı dönemine kadar götürüyoruz desek. İşte Osmanlı’da bayramlar nasıl kutlanırdı ne tür gelenekler vardı bunları kısaca inceleyelim.
Birçok bayramda padişahlar tamamen halka açık etkinlikler düzenlerdi. Bu etkinlikler o kadar eğlenceliydi ki halk gece yarılarına kadar bu etkinliklerde yer alırdı. Oyuncakçıların ve yiyecek tezgahlarının bulunduğu bu alanlarda durumu iyi olan kişiler bunların parasını öderken durumu olmayan halk da belli bir şekilde bedava karnını doyururdu. Günün ilerleyen vakitlerinde güreş, orta oyunları sergilenir ve halkın da en eğlendiği zamanlar bu vakitlerde başlardı.
Nasıl ki yabancılarda Cadılar Bayramı’nda çocuklar şeker ve para toplardı eskiden Osmanlı’da da çocuklar evleri ziyaret eder ve ev sahiplerine belli başlı tekerlemeler söylerlerdi. Bu tekerlemeler sonucunda para vermeyen ya da hediye vermeyen evlerin kandillerini taşlarlardı. Günümüzde bu yerini çocukların kapı kapı gezip sadece şeker istemesine bıraksa da bu gelenek de yavaş yavaş bitmek üzere.
Osmanlı’da aynı zamanda bayram sabahı neler yapılması gerektiği kanunlarla da açık bir şekilde belirtilmiş durumdaydı. Buna göre fetih şehitlerinin mezarı ziyaret edilmekte daha sonrasında da aile kabristanına gidilmekteydi. Daha sonrasında kurban kesecekler kurban keser ve bayram da bu şekilde başlamış olurdu.
Kurban Bayramı’nda etleri sadece çocuklar dağıtırdı bu ciddiye alınan bir gelenekti. Eğer kurban kesilen evin küçük bir çocuğu yoksa da mahalleden bir çocuk bulunur ve bu çocuğa belli bir para verilerek eti dağıtması istenirdi. Aynı zamanda Osmanlı’da bayram hazırlıkları tam 15 gün öncesinden başlanırdı. Çünkü bayram için yeni kıyafetler dikilirdi ve siparişler verilirdi. Bunun yanında durumu iyi olan kişiler durumu olmayan tanıdıklarının da terzi masraflarını karşılardı.
Misafirlere öncesinde şeker sonrasında ise sade kahve verilirdi. Görüldüğü üzere bazı gelenekler tamamen ortadan kalkmış durumdayken bazı gelenekler de biraz şekil değiştirerek günümüze kadar gelmiştir. Fakat tabii ki değişen dünya düzeni sebebiyle eskisi gibi tamamen geleneksel şekilde kutlamak mümkün olmuyor ki bazı gelenekler Osmanlı’nın son döneminde bile ortadan kalkmış durumdadır.