Ergenlik – Buluğa Erme ve Sorunları ( ikinci bölüm)

ergenlik çağı, buluğ çağı, ergenlik çağı sorunları

Bu zor olan uyum devresindeki güçlüklerden bazıları :

1- Kazalar ve büyük şehirlerdeki anarşi ve kavgalar.

Gelişmiş ülkelerde otomobil kazaları genç yaştaki ölüm nedenlerinin % 50 ‘ sinden fazlasını oluşturmaktadır. Genç yaş katliamları son 30 yılda bazı ülkelerde üç misli artmıştır.

2- Alkol ve uyuşturucular :

Yapılan bir araştıma lise öğrencileri arasında yarısından fazlasının alkolün etki ve tehlikelerini ortaya çıkarmıştır. Maalesef uyuşturucuya bağlı genç yaş ölümlerini sık sık okuyoruz.ergenlik çağı, buluğ çağı, ergenlik çağı sorunları

3- Depresyon ve intihar etme :

Bir çok genç depresyona girmekte ve intihar vakaları artmaktadır.Bazı toplumlarda intiharlar adeta bir epidemi halindedir.

4-Cinsel ilişki ile geçen hastalıklar :

Bilhassa büyük şehirlerde cinsel ilişkilerin artması sonucu buna bağlı olarak gonore, chlamidic, frengi,AIDS ve diğer bazı hastalıklar artmaktadır.

5- Birleşik Amerika ‘ da her yıl bir milyon ergenlik çağındaki kız gebe kalmaktadır.

Bunlar istenmeyen gebeliklerdir. Çoğu gebelikten korunma metodlarını bilmemektedir. Bu gebeliklerde ve doğumlarda komplikasyon yüzdesi de yüksektir. Bu genç kızların çocuklarını büyütmekte ve iş tutmakta ve mutlu olmada başarısız olmaları olasılığının yüksek olduğu kanısı vardır.

Bütün bu tehlikeler yalnız o genci değil ailesini ve toplumu da etkiler. Aile ıstırap içindedir. Toplumda maddi ve manevi sorunlar oluşur. Bu sorunların halli gençlerin eğitimine bağllıdır. Fakat gençlere eğitim vermek zannedildiği kadar kolay değildir. Zira gençlerde ” bana bir şey olmaz ” ve ailelerde de ” benim çocuğum öyle şey yapmaz ” inat ve inancı vardır. Yine de bu eğitimi başarmaya ve aileleri de bu tehlikeleri çocuklarına anlatmalarını zorlamaya ve gerekli olanları kötülüğüne itmek olmadığına inandırmaya gayret etmeliyiz.

Bu çağda bedeni ve akli gelişme hızlı ve büyük boyutlarda olur. Genç kız sorar : ben diğer kızlar gibi olacakmıyım, ne kadar büyüyeceğim? İnsanda büyüme aileden gelen genlere, vücutta oluşan hormonlara, beslenmeye ve çevre faktörlerine bağlıdır. Büyüme hormonu ve tiroid hormon büyümeyi düzenler. Daha sonraları cinsiyet hormonları etki kazanır ve genç kızın cinsi olgunlaşmasını ve çoğalma göerevi için luzumlu değişiklikleri sağlar.

Genç kızların % 90-95 ‘i normal büyümeye girer. Önceleri kısa kalmış olanlar sonradan hızlanan büyüme ile ve once hızlı büyümüşlerin büyümesi yavaşlamakla normal ölçülere girerler.

Eğer genç kız 16 yaşına geldiğinde normal büyüme seviyesi altında kaldı ise bir üniversite hastanesinde endokrinoloji uzmanına başvurulmalıdır. Büyüme hormonu kullanılarak boyun uzatılabilmesi olanağı vardır.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*