dizanteri teşhisi, dizanteri teşhis edilmesi, dizanteri nasıl teşhis edilir

Dizanteri nasıl teşhis edilir?

Dizanteri teşhisi koyarken, doktor önce hastaya belirti ve semptomları öğrenmek için birkaç soru soracaktır. Daha sonra hastanın tıbbi geçmişi hakkında birkaç soru sorabilir. Son olarak, doktor fiziki muayene yapacak.

Tropikal bölgelerden yeni dönen kişilerden dışkı örnekleri istenebilir. Dışkı örneğinden alınan laboratuvar sonuçları, enfeksiyonun Shigella veya Entamoeba histolytica enfeksiyonundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını kolayca belirleyebilir.dizanteri teşhisi, dizanteri teşhis edilmesi, dizanteri nasıl teşhis edilir

Ek olarak, özellikle kanama olmak üzere semptomlar şiddetli ise ultrason taramaları veya endoskopi gibi tanısal görüntüleme gerekebilir. Endoskopi sırasında doktor, lens veya kamera bulunan içi boş bir tüp kullanır. Bu görüntüler, iç mukozal dokudaki perforasyonun tespitine olanak sağlar.

Dizanteri nasıl tedavi edilir?

Dizanteri tedavisi, dizanteriye neyin sebep olduğuna bağlı olarak değişir. Uygun teşhis konulduktan sonra uygun tedavi başlar. Bununla birlikte, her durumda, ishal veya kusması olan herkes, dehidrasyonu önlemek için bol miktarda sıvı içmelidir.

Kişi sıvı içemiyorsa veya ishal ve kusma çok şiddetli ise intravenöz sıvı replasmanı gerekebilir. Bu süreçte hastaya uygun bir serum enjekte edilir ve durumunun düzeldiği gözlemlenir.

Dizanteri iyileşme süresi

Hafif semptomları olan basiller dizanteri, özellikle iyi sanitasyon ve iyi hijyen alışkanlıklarına sahip gelişmiş ülkelerde tedaviye gerek kalmadan iyileşebilir. Ancak yukarıda da bahsedildiği gibi hasta mutlaka çok fazla sıvı tüketmelidir. Daha ağır vakalarda antibiyotik ilaçlar kullanılmalıdır.

Amoebiasis dizanteri tedavisi sırasında Entamoeba histolyca’yı tedavi etmek için öldürücü amipler kullanılır. Böylelikle dizanteri semptomları ortadan kalktıktan sonra vücutta saklanabilen amiplerin hayatta kalma olasılığı da önlenmiş olur.

Doktorunuzun önerdiği bazı ilaçlar, hem bakteri hem de parazitlerin neden olduğu dizanteri tedavi edebilir.

Bununla birlikte, dışkı örneklerinin laboratuar sonuçları net değilse, hastanın semptomlarının ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak antibiyotikler ve amip öldürücülerin bir kombinasyonu reçete edilebilir. Dizanteri iyileşme süreci, patojene ve hastanın özelliklerine bağlı olarak değişebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir