Çocuk Zeka Testi Nasıl Yapılır, Sonucuna Göre Aile Nasıl Yönlendirilir?

çocuk zeka testi, çocuk zeka testi yapımı, zeka testi nasıl yapılır

Zeka, bireyin çevredeki ve ortamdaki değişikliklere ayak uydurmasını ve yaşamsal sorunlara işlevsel çözümler getirmesini ve böylece yaşama yeteneğini artırmasını sağlayan bilişsel süreçlerin tümüdür. Zeka, çok sayıda bilişsel yeteneğin uygun kullanımını içerir (öğrenme, öğrenilen bilgileri uygun bir şekilde kullanma, bilgileri depolama, gerektiğinde bilgileri hatırlama ve günlük hayatta uygulama). Bilimsel araştırmalar, tüm bu bilişsel yeteneklerin ve dolayısıyla zekanın yeterli uyaranlar ve tekrar ile yaşam boyu bir gelişim olduğunu göstermektedir.çocuk zeka testi, çocuk zeka testi yapımı, zeka testi nasıl yapılır

Ebeveynler tarafından yapılan en büyük hata, çocuğun okul başarısını doğrudan zekasıyla ilişkilendirmektir. Zekanın birden fazla yetenek veya beceri alanının toplamı olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla zeka, çocuğun akademik başarısına eşdeğer değildir.

Çocuğun zekası hakkındaki merak genellikle okul zamanında artar. Okula başlayan çocuğun okuma-yazma öğrenme ve matematik becerileri genellikle akranları ve komşu çocukları gibi yakın çevre ile karşılaştırılır. Çocuk arkadaşlarından daha geç akademik beceri kazanırsa, ailenin çocuğun zekasının eksik olabileceği bir panik ortamı olabilir. Aynı şekilde, çocuk akranlarından daha önce akademik beceriler göstermeye başlarsa, aile çocuğunun bu sefer yetenekli olduğunu düşünebilir veya hatta inanmak isteyebilir, çünkü üstün zekalı çocuğun hayatı boyunca başarılı olacaktır.

Çocuğun tıbbi değerlendirmeleri ve kontrolleri yapılırken tüm gelişim alanlarının takibi yapılırken, bilişsel gelişimin yaşından itibaren beklenen seviyenin altında veya üstünde olduğu durumlarda istihbarat testlerinin yapılması uygun kabul edilebilir. çocuk. Zeka testini, testi yapma yetkinliğine ve eğitimine sahip bir çocuk gelişim uzmanı veya psikolog tarafından yapılması uygundur. Sonuçların gerekli yetkinliğe, eğitime veya sertifikaya sahip olmayan kişiler tarafından test edilmesi ve yorumlanması sağlıklı verilerin elde edilmesini önleyecektir.

En yaygın kullanılan ve kanıtlanmış zeka testleri, 2 yaş arası çocuklara uygulanabilen Stanford-Binet ve 6-16 yaş arasındaki çocuklara uygulanan Wechsler (WISC-R) ‘dir.

WISC-R testi, tek bir puan vermek yerine alt ölçeklerle sözel ve performans alanlarında ayrı ayrı yorumlanabilen sonuçlar verir. Başka bir deyişle, bireyin becerileri tek bir alandaki becerileri değil, birçok alanda ölçülür ve yorumlanır. 6 yaşında olan ve 16 yaşını geçmeyen çocuğun önceden test hakkında bilgilendirilmesi, test gününde hasta olmaması, midesi ve tuvaletleri elimine edilmesi ve çünkü herhangi bir nedenle testin bölünmesi test standardizasyonunu bozacaktır. sonucu almayı engelleyebilir. Test cihazı ve çocuk sessiz bir odada yüz yüze. Test uzmanı sorular sorar, çocuğun cevapları beklenir ve kaydedilir. Test yaklaşık 1-1.5 saat sürer.

Testten sonra bir puan almanın yanı sıra, çocuğa bu alandaki en uygun önerileri vermek, bu alandaki puanların veya puanların doğru ve sağlıklı bir şekilde yorumlanması büyük önem taşımaktadır. Elde edilen sonuçlar, tamamen çocuğa özgü olan ve çocuğun diğer çok yönlü değerlendirme araçlarıyla gelişimini takiben, bu bilgiler ışığında çocuğun ailesini, okulunu, öğretmenini ve yakın çevresini kapsayan geniş ölçekli bir yaklaşımı içermelidir. Sonuçlar uzmanca değerlendirilmeli, çocuk gerekli görülürse ilgili kurumlara yönlendirilmeli ve bir müdahale programı oluşturulacaksa bu bireysel olmalıdır.

Çocukla ilgili tek bir istihbarat testinin sonucuna bakarak karar vermek ve onu “geri” veya “ileri” olarak etiketlemek çok yanlıştır. Çocuğu gelişimin tüm alanlarında ve konunun uzmanı tarafından çeşitli, zengin değerlendirme yöntemleri ve gözlemleriyle değerlendirmek en doğrudur. Unutmayın, hiçbir test kendi içinde çocuk hakkında% 100 doğru sonuç veremez.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*