
Bebeklerin diş damakları anne karnından itibaren gelişmeye başlar. Ve doğduktan sonraki 5. ayında diş çıkarmaya başlarlar. Bu durum bazı bebeklerde 7 ya da 8 ayda kendini gösterirken bazı bebeklerde ise 4. Ayında da çıkmaya başlayabilir. Dişin yapısından kaynaklı bir durum olarak değişkenlik gösterir. Diş çıkarma dönemi geldiğinde bebeklerde sebepsiz yere ağlamalar görülebilir. Sessiz ve sakin bir bebekken normal davranışlarının yerine daha fazla huysuz ve mızmız bir bebek olabilirler. Bebeklerin ağzında çıkan yeni dişler bazı bebeklerde ateş, ağızda salya gibi durumlar yaratabilir. Bilinçli bir müdahale ile bu belirtiler en aza indirilebilir.
Diş Çıkarma Belirtileri
Bebeklerde diş patlamasından 4 gün öncesinde ateş görülür. Her bebeklerde bu durum farklıdır. Kimi bebekte ateş 39 derecelerde olurken kimi bebekte ise 37 derece de kalabilir. Ya da hiç ateşlenme görülmeyebilir. Bebeklerde toplam olarak 20 adet süt dişleri çıkar. Her bebekte farklı zamanda ve farklı belirtilerle ortaya çıkar. Diş çıkartma belirtileri;
- Normalden çok fazla oluşan salyalar
- Kulakların kaşınma
- Sürekli bir şeyleri ağzına götürme ve ısırmaya çalışma
- İştahsızlık ya da süt emmeyi reddetme
- Uyku düzeninde sıkıntılar
- Anneye gitme isteği gibi belirtiler diş çıkarma döneminde en çok görülen belirtilerdir.
İlk patlayan dişler alt çene kemiğindeki ön dişlerdir. Sonraki dişler ise üst çene kemiğindeki ön dişlerdir. Bütün dişler 3 yaşına gelene kadar süt dişleri tamamlanır. Bazı bebekler erken diş çıkartabilir. Genetik yapıdan ötürü kaynaklanan bu durum bebeğin büyüme gelişimi diğer bebeklere göre daha yavaştır. Bebeğin damaklarında diş çıkarken kızarıklık, hafif şişlik olabilir. Bundan ötürü bebek ağlama nöbetleri geçirebilir. Bunun sebebi dişin çene kemiğini yararak dışarı çıkmasındandır.
Diş Çıkarma Süreci En Kolay Nasıl Atlatılır?
Bebeklerin diş çıkarma sürecinde çıkan rahatsızlıklarını en aza indirebilmek için birtakım uygulamalar vardır.
- Damak kısmına temiz bir bez yardımı ile soğuk kompres yapmak.
- Diş çıkarma döneminde iştahsızlık olduğu için meyve püreleri ve su tüketimine özen gösterilmelidir.
- Diş kaşıyıcılar bu dönemde damakların kaşıntısını almasını sağlar.
- Bunların dışında havuç, elma, salatalık gibi sert sebze ve meyveler verebilirsiniz.
Leave a Reply