
İnfantil depresyonda gelişimsel veya yapısal bir sorun bulunmamakla birlikte çocuğun fiziksel gelişimini etkileyebilir; Gülümseme, ilişki kurma gibi sosyal gelişimi, çevreyi öğrenme, nesneleri kullanma gibi bilişsel gelişimi olumsuz etkiler. Depresyon, bebeklerde uyku ve beslenme sorunlarının ana nedenlerinden biri olabilir. Anaklitik depresyon olarak da adlandırılan bu depresyon tablosu, bir çocuğun sağlıklı zihinsel ve fiziksel gelişiminin nasıl annesiyle ya da onun yerini alan kişiyle güvene dayalı bir ilişkiye bağlı olduğunu gösterir; bu bağlantının kopması durumunda ne kadar etkilenebileceğini gösterir.
Semptomlar neler?
Bebeklerde doğdukları aydan itibaren depresyon başlayabilir. İlk aylarda bebek sürekli ağlayabilir. Başlangıçta bebeklerde anne ile temas olmaksızın ağlayan, tuhaf bir kucaklama şeklinde gelişen bu durum, daha sonra çığlık atma, kilo kaybı ve gelişimin durması ile ilerler. Gelişiminde gerileme ve ardından uyku bozukluğu, kilo kaybı ve sık görülen hastalıklar gibi semptomları olabilir.
Kısa süreli yoksunluk: Çocukların altı ay sonra aniden annelerinden ayrılmasıyla ortaya çıkabilen çocukluk depresyonu, durdurulamayan, güvence verilemeyen, biri yaklaştığında tekrar ağlamaya başlayabilen, sustuğunda kayıp gelen bir süreçtir. ön iştah, fiziksel tutuklama ve kusma gibi direnç hareketlerine
Uzun süreli yoksunluk: Duygusal beslenme ihtiyaçlarını karşılayamayan bebekler, dış uyaranlara geç tepki verebilir ve güçlük çekebilir, çoğu zaman çevreye kayıtsız kalır ve baş sallama, vurma gibi uyarıcı tepkiler sergileyebilir.
Pediatrik tedavi
Annenin hamilelik sırasında yaşadığı streslerin hormonal yollarla bebeğe bulaştığı ve dolayısıyla bebeğin gelişimini etkilediğine inanılmaktadır. Çocuğun düzenli ilişki içinde olduğu, kendisini koruyan, ihtiyaçlarını anlayan ve karşılayan, aynı zamanda onu destekleyen ve çevreyi öğrenme konusunda güven veren yetişkinlere ihtiyacı vardır. Bu durumda annenin çocuğunun varlığının sevincini yaşayabilmesi ve bu sevinci çocuğa aktarabilmesi için bir an önce tedavi edilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir. Bebeklerde anne depresyonunun bir yansıması olarak ortaya çıkan bir kalıbı tedavi etmek; Bunlar, terapi seansları sırasında annenin tedavisine ve anne-baba-bebek ilişkisinin gözlem yoluyla desteklenmesine dayalı bebek terapileridir. Bebeklerde depresyona, anne depresyonu tedavisi ve bebekle oyun terapisi ile desteklenen bir tedavi planı eşlik etmelidir. Ayrıca annenin depresyondan çıkabilmesi için destek kanallarının doğru kullanılmasını sağlamak gerekir. Bu anlamda bir annenin duygularını kocasıyla paylaşabilmesi, ailesine destek olması ve çevresinde konuşabileceği arkadaşlarının olması önemlidir.
Leave a Reply