Alarjik rinit nedir?
Alerji semptomları, vücudun bağışıklık sistemi yabancı bir maddeye (antijen) tepki verdiğinde başlar. Bunu, alerjen bölgesine antikorlar göndererek yapar. Alerjen ve antikor arasındaki savaş, çeşitli kimyasalların kan dolaşımına salınmasını tetikler. Kimyasallar ayrıca alerjik hastalık belirtilerine neden olur. Alerjik rinit nadiren ciddi bir sorun olarak kabul edilir, ancak Avrupa’da son 10 yılda görülme sıklığı artmıştır çünkü hayatı tehdit edici bir durum değildir ve reçeteli ilaçlarla doktora gitmeden geçici faydalar elde edilebilir.
Alerjik rinitin belirtileri nelerdir?
Alerjik rinit semptomları; hapşırma, kaşıntılı gözler ve burun, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve bazen baş ağrısı. Bazı hastalarda işitme sorunları, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve öksürük olabilir. Bazı insanlar tüm yıl boyunca alerjiden muzdaripken, bazılarında belirli mevsimlerde daha kötüleşir. Mevsimsel alerjik rinit veya bahar nezlesi olan kişilerin şikayetleri ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkar. En yaygın alerjenler; çimen, ağaç ve yabani otlardan elde edilen polenler. Ev tozu akarları, küfler ve hayvan tüyleri, tüm yıl boyunca alerjik rinitten muzdarip olanlar için en yaygın alerjenlerdir. Öte yandan hava kirliliğinin alerji şikayetlerini artırdığını gösteren çalışmalar da var. İstanbul’da bu konuda yapılan bir araştırma, havanın kirli olduğu bölgelerde alerji şikayetlerinin daha fazla olduğunu ortaya koydu.
Türkiye alerjeni: çim poleni.
Polen, yiyecek, mantar, toz, hayvan kepeği, kimyasallar, bazı ilaçlar ve çevresel tahriş edici maddeler alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Saman nezlesine polen neden olur. Çim poleni Türkiye’de en yaygın alerjendir. Bazı alerjenler her zaman mevcuttur; ev tozu akarları, evcil hayvanlar, yiyecekler, belirli kimyasallar gibi. Bu alerjenlerin neden olduğu semptomlar, kış aylarında evler kapalı olduğunda genellikle daha kötüdür. Polen gibi küfler alerjik reaksiyonlara neden olur ve hem içeride hem de dışarıda bulunur. İç mekan bitkileri, banyo mantarlarının en yaygın olduğu nemli yerler. Popüler inanışın aksine renkli veya kokulu çiçekler nadiren alerjiye neden olur.
Alerjiler ciddi bir tıbbi durum olabilir mi?
Alerjik rinit nadiren ciddi bir sorun olarak kabul edilir. Buna rağmen alerjik rinit önemli sosyal, klinik ve ekonomik hasara neden olur. Çoğu zaman, hastaların yarısı yılda 4 aydan fazla alerjik rinit semptomları yaşar ve bu da yaşam kalitesini etkiler. Rinit ayrıca, yetişkinler için iş günü kaybı ve çocuklar için okul günü kaybı gibi sonuçları ve tanı ve tedavi masrafları nedeniyle ekonomik sorunlar da ortaya çıkarmaktadır. Alerjik rinit başka hastalıklarda da görülebilmektedir. Çocuklarda burun tıkanıklığına bağlı olarak astım, sinüzit, diş yapısının ve ağız boşluğunun gelişimsel bozuklukları, orta kulak hastalıkları, konjunktivit, besin alerjileri, alerjik rinit görülebilen hastalıklar olarak sıralanmaktadır.
Alerjik rinit nasıl teşhis edilir?
Anket, alerjik rinit tanısında önemli bir yer tutar. Hastanın yaşını, şikayetlerinin hangi ortamda yoğunlaştığını, daha önce hangi ilaçları kullandığını ve ailesinde alerjisi olan başka biri olup olmadığını kontrol etmek zorunludur. Alerji genetik bir bozukluk olduğundan, diğer aile bireylerinde alerjinin olması tanıda çok yardımcıdır. Ek olarak, alerjik rinit genellikle çocuklar ve genç yetişkinlerin hastalığı olarak görülür. Daha sonra kulakların, burnun ve boğazın ayrıntılı bir muayenesi gerekir. Anket ve hastanın muayenesi sonuçlarına göre bir alerji şüphesi varsa alerji testleri yapılır. Alerji testleri cilt testleri veya kan alerjenleri kullanılarak yapılabilir. Özellikle alerji tedavisine cevap vermeyen kişilerde burun detaylı muayenesi yapılır, çocuklarda geniz eti olup olmadığı, erişkin hastalarda kıkırdak eğriliği, nazal polipler, sinüzit olup olmadığı araştırılır. Özellikle çocuklarda eşlik edebilen orta kulak iltihabı da araştırılmaktadır. Öte yandan, sıklıkla orta kulak iltihabı olan çocukların alerjisi olup olmadığı sorusu ortaya çıkar.
Leave a Reply